Labu apavu gids

Pērkot lietas bērnam, mēs cenšamies izvēlēties labāko. Mēs vēlamies, lai mēbeles, bērnu ratiņi un rotaļlietas būtu drošas, izglītotu un iedvesmotu. Un tas ir ļoti labi - šīs papildu funkcijas palīdz mazulim labāk attīstīties. Kā ir ar apaviem? Kādiem kritērijiem tiem jāatbilst, lai tie būtu patiešiem labi bērnam?

Labi apavi netraucē attīstībai 

Bērna smalkā pēda ir ārkārtīgi precīzs un sarežģīts orgāns, kas sastāv no 26 kauliem, 32 locītavām un vairāk nekā 100 muskuļiem, cīpslām un saitēm, un tas viss nepārtraukti aug un tiek būvēts. Un ir ko būvēt, jo ceturtā daļa no visas skeleta sistēmas atrodas tieši pēdās.

Lai pēda pareizi attīstītos, tai ir nepieciešama netraucēta kustība. Visdabiskākā ir kustība basām kājām, tāpēc kur vien iespējams ļaujiet bērnam skriet basām kājām vai neslīdošās zeķēs.  Svarīgi, lai virsma nav slidena vai pārāk mīksta, lai mazulis mācās staigāt, nevis cenšas saglabāt līdzsvaru. Tomēr vienmēr basām kājām staigāt nav iespējas un ir nepieciešami apavi.

Labos apavos bērns jūtas labi

Pirms uzvilkt savus pirmos apavus, bērnam vajadzētu spert pirmos patstāvīgos soļus. Svarīgi, ka bērna kustību motorika ir sākusi attīstīties pilnīgi dabiskā veidā bez apavu iejaukšanās. Galu galā – lai arī svarīgi un nepieciešami, tomēr apavi ir tikai aksesuārs.

Turklāt, apavus ir daudz vieglāk pielāgot bērnam, kurš jau staigā, nekā bērnam, kurš savus pirmos soļus vēl tikai spers. Apavu piemērotība kājai ir ārkārtīgi svarīga – pat vislabākā kurpe, ja tā ir nepareizi uzvilkta, var nodarīt vairāk ļaunuma nekā labuma.

Iegādājoties apavus, ir vērts veltīt vairāk laika un ļaut mazulim veikalā pastaigāties. Mums tas palīdzēs saprast, kā bērns apavos jūtas.

Svarīgi, ka tikko staigāt sācis bērns pirmajos apavos pārvietojas tikpat labi un jūtas tikpat ērti kā basām kājām.

Labi apavi der perfekti 

Apavi, īpaši pirmie, nedrīkst būt pārāk lieli. Dažkārt, vēloties ietaupīt, vecāki mēdz iegādāties lielāka izmēra apavus, lai tie derētu ilgāk. Bet vai mēs paši sev iegādātos apavus, kuri ir 2-3 izmērus lielākus? Nē, jo mēs tādos nespētu pastaigāt un apavus novilktu jau pie pirmās iespējas. 

Mēs aicinām nevis ietaupīt, bet ieguldīt savā bērnā un nedarīt viņam pāri ar nepiemērotu apavu iegādi. Lielāka izmēra apavi tikai traucē normālu bērna attīstību – bērns sāk kustību no gūžas, sāk celt pēdas pārāk augstu, izvairās staigāt. Tāpēc apavam ir jāatbilst pēdai. Un šodien, nevis pēc mēneša!

Apavi nedrīkst būt arī pārāk stingri. Mazās pēdas aug ātri, tāpēc ir svarīgi ik pa laikam pārbaudīt, kā bērns apavos jūtas. Ja bērns nelabprāt velk apavus, kurus iepriekš valkāja ar prieku, ātri nogurst, nevēlas staigāt, grib, lai viņu nes, tad, iespējams, cēlonis ir pārāk šauri apavi, kuros nav pietiekami daudz vietas pirkstiem. 

Labi piemeklēti apavi 

Zole ir pamats - tai jābūt pietiekami stabilai un elastīgai, lai ļautu mazulim stāvēt uz pirkstiem. Zolei jābūt tādā pašā platumā kā apavi. Ja tā ir šaurāka, zūd stabilitāte, savukārt platāka zole var ķerties un mazais staigātājs biežāk kritīs. Pārliecinieties, ka zole ir plāna, jo bieza zole apavu padara neelastīgu un līdz ar to bērnam neērtu. 

Apavu iekšzolei arī jābūt plānai, jo biezāka un mīkstāka iekšzole, jo mazāka bērna stabilitāte. Tā nedrīkst būt profilēta, ja vien ortopēds nav to ieteicis. 

Apavu kape nedrīkst būt augstāka par potīti. Apaviem ir jābūt tik ērtiem un elastīgiem, lai bērns brīvi var sēdēt uz saviem papēžiem. Pārāk cieta un stingra kape ierobežo pēdas dabisko attīstību.

Apavu purngalam ir jābūt pietiekami platam un augstam, lai pirksti varētu brīvi kustēties.

Virsējai apavu daļai jābūt pilnībā izgatavotai no ādas - nav labāka materiāla, kas ļautu brīvi kustēties bērna pēdai.  Protams, jo apavu āda maigāka, jo bērns ātrāk apavus nobružās, taču pirmie soļi nav laiks kompromisiem – sargāsim pēdas, nevis apavus!

Apavu augšdaļai ap potīti jābūt mīkstai un maigai, lai neradītu nobrāzumus un netraucētu kustību.

Labāk, ja pirmie apavi ir šņorējami. Velcro līplentes ir ērti, taču šņores ļauj apavu perfekti pielāgot bērna pēdai. Palūkojieties uz profesionālu sportistu – skrējēju, basketbolistu, tenisistu un bokseru – apaviem. Visur, kur ir nozīme pēdai, speciālistu komandas rūpīgi izvēlas vislabākos apavi un vienmēr ar šņorēm, jo tās ļauj justies stabilāk un netraucē. Katrs bērns ir pelnījis vēl vairāk uzmanības nekā visi labākie sportisti kopā!

Labi apavi = veselas pēdas

Apavi ir vienīgā garderobes daļa, kurai ir tik būtiska ietekme uz bērna attīstību veselību Lai fakts, ka 98% bērnu piedzimst ar veselām pēdām un vairāk nekā puse pieaugušo cieš no pēdu slimībām un defektiem, jūs pārliecina un pierāda, ka par bērna pēdām ir vērts rūpēties!

Uz tikšanos!